Mer grönsaker i kosten är troligen bland det första många av oss tänker på när hälsosam kost kommer på tal och detta med rätta, med tanke på vilken fantastisk källa till superviktiga nutrienter dessa är. Att vi får i oss nog av vitaminer, mineraler, fibrer och fytokemikalier är ändå centralt för vår överlevnad och vårt välmående. MEN med detta innebär inte att alla grönsaker är likvärdiga!
Just tomat, gurka och sallat är för många idag synonymt med grönsaksdelen på tallriken och vad detta beror på kan man bara spekulera kring, men oavsett om det rör sig om pris, den neutrala smaken eller tradition/vana, gör det dessa inte till bättre alternativ för det. De innehåller nämligen inte mycket till näring jämfört med många andra grönsaker. För att sätta detta i perspektiv innehåller gurka procentuellt ungefär lika mycket vatten som havet!
Tomat må vara markant rikare på samtliga näringsämnen jämfört med de två andra, men ligger ändå långt efter t.ex. broccoli, paprika med många flera, som i ren jämförelse kan ses som ”superfoods”.
Men hur får vi då in mer grönsaker, ifall vår repertoar inte sträcker sig utanför denna extremt överskattade trio?
1. Förvandla grönsaker till vätska samt addera bär och smaksatt kvarg för att få ett utsökt mellanmål! I ett av receptdokumentet finner du en mängd goda grönsaks/frukt-smoothies som kommer öka ditt totala grönsaksintag markant.
2. Grönsaker är ofta en del av maträtter, så genom att enbart öka denna mängd samt variationen har du smugit in en större mängd grönsaker i din kost. Detta lämpar sig extra väl tillsammans med grytor samt såsiga maträtter.
3. Ersätta kolhydraterna med grönsaker genom att byta ut pasta mot tunt skuren zucchini eller varför inte ris mot blomkålsris.
4. Lyft smaken hos grönsakerna genom tillagning! Speciellt de fiberrika grönsakerna, dvs de med extra tuggmotstånd, lämpar sig extra bra att koka, stek eller ugnsrosta. Ugnsrostad paprika, blomkål samt rödlök är fantastiskt gott tillsammans, speciellt med lite flingsalt över.
Om vi återgår till den oheliga trion är de absolut bättre än inga grönsaker alls, MEN de har en förmåga att addera en oförtjänt hälsostämpel till vissa maträtter. Här tänker jag främst på sallader av olika slag, för vad har vi när dessa grönsaker tas bort? Några stackars kycklingbitar, ost, smördrypande krutonger samt dressing.
Comments