Har du någonsin påbörjat ett kost eller träningsupplägg för att sedan avsluta det, trots en till synes skyhög motivation från start och en känsla av att den HÄR gången kommer det gå vägen? Om svaret är ja, misströsta inte för jag vågar påstå att du hör till den absoluta majoriteten.
Det är knappast en väl bevarad myt att den felande länken för att det fallerar är just motivationen, eller snarare bristen av den. Men hur upprätthåller man denna mytomspunna, flyktiga, avgörande komponent och hur kommer det sig att den avtar så tydligt efter en tid?
I början av ett åtagande, oavsett om det är viktnedgång efter sommarsemester, ett nyårslöfte eller något helt annat har vi ofta till synes oändligt med motivation. Anledningen till detta kan förvåna och har faktiskt ingenting att göra med komponenterna som ligger till grund för motivation.
Den moderna psykologin visar istället att man, enkelt sammanfattat, kan säga det är viljestyrkan som har fått sig en ordentlig boost och inte motivationen i sig. Till råga på allt så är det här ingenting mer än en tillfällig sådan, vanligen tidsbegränsad till cirka 6 veckor.
Detta innebär att vi står på egna ben när viljestyrkan har avtagit vilket snabbt fallerar såvida man inte har lagt grunden för att motivation, riktig sådan, kan växa.
Under dessa sex veckor skapar vi förutsättningar som ofta är väldigt höga, relativt till de innan man kickade igång allt. Saknas fundamentet har man helt enkelt inte den faktiska motivationen att upprätthålla allt då viljestyrkan börjar avta.
För att öka chansen att din nästa satsning blir en lyckad sådan, kommer här några tips på hur du effektivt boostar din motivation:
Finn din inre motivation! Det kanske låter banalt men det är en jätteviktig skillnad, ofta avgörande, mellan motivation av yttre orsak och de av inre. Yttre orsak är exempelvis utseende och förväntningar på hur något ska vara. Problemet här är att man faktiskt inte vill göra det för sin egna skull; man vill göra det för att andra förväntar sig det men det är ofta maskerat som ett enkelt "jag ska nog börja träna igen!". Det du istället behöver göra är att hitta en anledning till varför du vill göra det. Mår du fysiskt och mentalt bra av det? Orkar du göra det där du länge velat göra? Känner du dig gladare, piggare och mer optimistisk? Får du äntligen ordentlig sömn, något påsarna under dina ögon länge har väntat på? Det här är exempel på inre motivation, någonting som är personligt och, förhoppningsvis, utanför förväntningarna av andra.
Planer, drömmar och mycket därtill har nästan alltid ett mål, en bild av vad som väntar en när man väl tagit sig dit. Men målet är inte så viktigt som du tror, ofta är det till och med motsatsen då en målbild nästan alltid är av någonting långt bort från där man är. Vi, människor i helhet, har helt enkelt inte tålamodet att göra någonting dag efter dag när vinsten är så långt bort. Sätt upp ett tydligt och konkret mål som du sedan lägger lite åt sidan medan du planerar ut tydliga, detaljerade och mindre delmål. Delmålen är det allt handlar om! När din träning är för att kunna jogga 1 km snarare än 1 mil blir vägen dit helt plötsligt någonting realistiskt. Från 1 km är 2 km inte så långt bort och så vidare. Drömmen är målet, men det i fokus ska alltid vara nästa steg dit.
Vägen dit är inte en rak linje utan snarare motsatsen. Var flexibel i din vardag och anpassa dig, din kost och/eller träning efter läget den dagen. Det är alltid jobbigt när man på fredag orkar mindre än måndagen dessförinnan, men med pressen av att alltid bli bättre blir ofta känslan av åtagandet en övermäktig uppförsbacke.
Skaffa de ”verktyg” du behöver för att skapa flexibilitet kring ditt åtagande. Ett exempel här är flexibilitet kring ätandet, detta för att oundvikliga avsteg inte ska resultera i dåligt samvete. Ett dåligt samvete kopplat till mat fungerar ofta som en negativ loop, vilket i sin tur kan ligga bakom att urholka motivationen helt.
Det är dessutom viktigt att ha med sig att just du och din vardag är unik. Just därför existerar ingen universal mall, allra minst för något så pass personligt som kost och träning.
Comentarios