Ett tag tillbaka surfade jag runt på SVTs hemsida och ramlar då över en artikel kring ägg kopplat till inslaget ”sant eller falskt”, där en "expert" på ämnet intervjuas. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi besvarar tre frågor kring ägg. Det är dock oklart hur det kommer sig att just denna Charlotte besvarar dessa frågor trots att mat inte tillhör hennes expertis, när det normala här är rådfråga en forskande dietistkollega till mig alt. en näringsfysiolog.
Nåväl, första frågan lyder ”att dricka råa ägg är nyttigare än proteinpulver” varpå hon svarar ”sant”. Hon motiverar detta med att ägg innehåller naturliga proteiner som till skillnad från proteinpulver inte ger några bireaktioner i kroppen i form av inflammation. Det underliga här är dock att det finns gott om forskning på ämnet som har slagit fast att något sådant samband saknas, något vi i branschen är fullt medvetna om. Detta är dock långt ifrån första gången Charlotte far med osanning och på detta tema tänker jag osökt på hennes påståendet kring välling och diabetes, detta trots att hon själv var med och genomförde en studie som inte kunde se något samband mellan just vällingintag och ökad diabetesrisk.
Sedan ”äggintervjun” publicerades på SVT har ytterligare ett flertal artiklar i samma manér med Charlotte i fokus publicerats i en rad tidningar, där hon fortsätter att demonisera proteinpulvret. Just av denna anledning finns det en risk att även du har läst någon av dessa artiklar och börjat undra hur det verkligen hänger ihop. Om så är fallet tänker jag att denna text kan vara en värdefull motpol.
Med detta sagt är proteinpulver ABSOLUT inget måste i din kost, men känner du att det är knivigt att få i dig nog med protein utmed dagen, att proteinpulverbaserade mellanmål är smidiga lösningar eller helt enkelt önskar dricka det efter ditt träningspass, kan jag försäkra dig om att detta är HELT riskfritt!
Comments